The world I love:my novels, my favorite themes

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ
(Κριτική της αναγνώστριας κ. Αγγελικής Αγγέλα, από την παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη τον Μάϊο 2015) 








Θα σας μιλήσω για το βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ, την πρώτη μου αναγνωστική γνωριμία με την συγγραφέα. Δεν είμαι ιδιαίτερα οπαδός του ιστορικού μυθιστορήματος, αλλά νοιώθω την ανάγκη να σας μεταφέρω τα συναισθήματα που γεννήθηκαν, τις σκέψεις και τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την ανάγνωσή του.

Η συγγραφέας έχει προσεγγίσει την ελληνική πραγματικότητα με μια ιστορία που παρουσιάζει εναλλαγή γεγονότων και εξελίξεων, εφ’ όσον πραγματεύεται μια περίοδο όπου η Δωδεκάνησος είναι υπόδουλη σε διάφορους κατακτητές.
Διαβάζοντάς το ήρθα αντιμέτωπη με ένα έντονο κύμα συναισθήματος που αδυνατούσα να διαχειριστώ, συμμετέχοντας ως παρατηρητής σε κάθε περίσταση που διαμορφωνόταν, αλλά ο τρόπος γραφής της συγγραφέως με την αναλυτική μεταδοτικότητά της, με τη σκιαγράφιση των ηρώων, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μου και κέντρισε την επιθυμία να μάθω τη συνέχεια.
Έζησα νοερά εικόνες σκληρές, με κακουχίες και αδικίες∙διάχυτη η δυστυχία και ο πόνος. Η αγανάκτησή μου υπήρξε αυξημένη με την απάνθρωπη συμπεριφορά ανθρώπου προς άνθρωπο. Σε αντίξοες συνθήκες, όλως παραδόξως, οι άνθρωποι είναι ενωμένοι και μέσα στις καρδιές τους ανθίζει η ελπίδα, η αισιοδοξία, το κουράγιο. Αγωνίζονται μ’ ένα σκοπό για ένα καλύτερο αύριο, κατορθώνουν να βρουν τρόπους να κρατηθούν και μέσα από τη θρησκευτική τους πίστη, η πονεμένη τους ψυχή βρίσκει διέξοδο.
Οι ήρωες και οι αντιήρωες, διαφορετικοί σε επίπεδο μόρφωσης, αλλά εξίσου δυναμικές και ισχυρές προσωπικότητες, όλοι τους πάντα σε ετοιμότητα να πράξουν ό,τι ο καθένας τους δύναται για την πατρίδα.
Σ΄αυτό το βιβλίο θα αναγνωρίσετε τους λόγους ύπαρξης της μάθησης, πόσα προβλήματα τακτοποιεί και είναι σανίδα σωτηρίας σε καιρούς δύσκολους-και όχι μόνον.
Η Νίκη και ο Γιάγκος, κεντρικοί ήρωες, κινούν τα νήματα και δημιουργούν γύρω τους έναν ιστό από αγαπημένα πρόσωπα, συγγενικά και μή,έχοντας μεταξύ τους δέσιμο προσφοράς, αλληλεγγύης και αγάπης.
Το ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ είναι ένα βιβλίο που καλύπτει όλους τους τομείς σε κοινωνικό, πολιτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό, αισθηματικό επίπεδο, ένα βιβλίο που τα έχει όλα, που σε προβληματίζει, σε θυμώνει, σε αγανακτεί, ενώ συγχρόνως σε γαληνεύει και σε ηρεμεί. Σαν μια ζυγαριά που αντισταθμίζει το βάρος εναλλάξ. Είναι ένα βιβλίο που δίνει μαθήματα ζωής! Μας δείχνει ότι σαν λαός, όταν κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα, η γλώσσα και η θρησκεία μας, το κόστος ζωής δεν υπολογίζεται, η θυσία είναι δεδομένη και απόλυτη.
Η συγγραφέας έχει κουμπώσει τον πρόλογο με τον επίλογο με εκπληκτκή μαεστρία και ως αναγνώστρια, ομολογώ ότι συγκλονίστηκα, αφήνοντας στο τέλος ένα μεγάλο επιφώνημα.
Το ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ είναι ένα βιβλίο που διεισδύει σε βάθος και θέτει τον μηχανισμό σου σε συλλογισμούς σκέψης και ανάλυσης. Η πραγματικότητα και η μυθοπλασία συμπορεύονται με επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Με όλα όσα προανέφερα, γίνεται φανερό ότι το βιβλίο με ταρακούνησε, με δίδαξε και με ικανοποίησε βαθιά. Ως αναγνώστρια το θέτω πλέον ως μέτρο σύγκρισης στα  νέα μου αναγνώσματα. Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου έχει πετύχει έναν άριστο, τέλειο συνδυασμό γραφής, κάτι που προσέχω πάντα στα βιβλία που διαβάζω. Το έχει καταφέρει επάξια και δηλώνω πλέον αναγνώστριά της.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου