The world I love:my novels, my favorite themes

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Η Ιουλία Ιωάννου γράφει για το βιβλίο «Ανεξέλεγκτο πάθος» της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου – Εμπειρία Εκδοτική


«Τα πράγματα ποτέ δεν έρχονται όπως τα υπολογίζεις και πολλές φορές δεν δίνεις την πρέπουσα σημασία σε άλλα, που τα μάτια σου δεν τα αξιολογούν ως σοβαρά. Όμως αυτές οι αβλεψίες κουβαλούν συμφορές. Σύμφορές που δεν πληρώνεις μόνον εσύ, αλλά και άλλοι, αθώοι».
Είχα διαβάσει και το προηγούμενο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, «Από ξύλο και ασήμι» και μου άρεσε ο τρόπος που με τις διηγήσεις της καταφέρνει να σε μεταφέρει πίσω στο χρόνο με τόσο ωραίες περιγραφές και διείσδυση στα γεγονότα που καλείται να αφηγηθεί.
Στο νέο της μυθιστόρημα «Ανεξέλεγκτο πάθος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική, η αναμέτρηση των ηρώων με τα λάθη του παρελθόντος που κουβαλούν στις ψυχές τους, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον αναγνώστη είτε πρόκειται να διαβάσει για το σήμερα, είτε για γεγονότα που συνέβησαν δύο αιώνες πριν. Η ιστορία σε μεταφέρει νοερά στους πρόσφυγες που γλίτωσαν από την καταστροφή της Σμύρνης και πάλεψαν να βρουν μια νέα ζωή κοντά στον Πειραιά, και τις περιοχές που κατακλύστηκαν από χιλιάδες αθώες ψυχές. Από το παρελθόν όμως εκείνο μας μεταφέρει στο παρόν της κεντρικής ηρωίδας, της Φρίντας και στον τρόπο που εκείνη αντιμετωπίζει τη ζωή.
Η ευαισθησία, η ευγνωμοσύνη, η αξιοπρέπεια, είναι στοιχεία στο χαρακτήρα ενός ανθρώπου που δεν τα αποκτάει στο διάβα της ζωής του, αλλά πρέπει να τα νιώθει βαθιά μέσα του. Έτσι λοιπόν παρακολουθούμε την αποφασισμένη κοπέλα να θέλει να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη δυστυχία με κάθε τρόπο, να μην έχει ηθικές αναστολές μπροστά σε τίποτα και να καταφέρνει να ζήσει το παραμύθι που κάθε γυναίκα ονειρευόταν. Η γνωριμία της με τον Στέφανο Λεμονή και η ζωή που εκείνος της προσφέρει, η αγάπη και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στον περίγυρό της είναι μερικά μονάχα από τα καλά που της επιφύλασσε η μοίρα.
Παράλληλα η ιστορία μας μεταφέρει σε ένα ακόμη πιο μακρινό παρελθόν, όπου αποκρυπτογραφείτε η πορεία ζωής της οικογένειας Λεμονή, από το 1800, αλλά και νωρίτερα με τις αφηγήσεις για τους προγόνους και τον τρόπο που κατάφεραν να πλουτίσουν μέσα από το εμπόριο και τις ναυτιλιακές εταιρείες σε πολλά μέρη του κόσμου.
Μια ιστορία που εμπλουτίζει τις γνώσεις του αναγνώστη με πληροφορίες γύρω από το εμπόριο, ιδίως κατά την περίοδο των πολέμων, αλλά δίνοντας τόσα στοιχεία όσα χρειάζεται κάθε φορά, χωρίς να κουράζει ή να μακρηγορεί. Ίσως βέβαια με τα τόσα πολλά ονόματα και τις τόσες πολλές αναφορές στις οικογένειες Λεμονή να χαθεί για λίγο, αλλά έχει τόσο ενδιαφέρον να μάθεις τι απέγινε ο καθένας που προχωράς με αμείωτη ένταση την αφήγηση.
Η ονειρεμένη ζωή της Φρίντας δίπλα στο Στέφανο την οδηγεί στην πανέμορφη Ισπανία και την Ανδαλουσία, στην Γρανάδα μέσα από τις εξαιρετικές περιγραφές, τις ιστορίες γύρω από την πλούσια σε παράδοση χώρα και ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός μιας ερωτικής αφήγησης γύρω από τους παθιασμένους χορούς φλαμένγκο, αλλά και των ταυρομαχιών στη Σεβίλλη, καθώς νιώθεις ότι οσφραίνεσαι το αίμα να ρέει στην αρένα, να μαγεύεσαι από το πάθος των θεατών, να τυφλώνεσαι από τα χρώματα της γιορτής που ζουν όλοι μαζί μέσα στο στάδιο, ίδιος θεατής κι εσύ μέσα στο μαγεμένο και εκστασιασμένο πλήθος.
Πώς γίνεται ένας άνθρωπος να αδιαφορεί για τα αισθήματα των άλλων, να μην ενδιαφέρεται για τα όσα έχει καταφέρει να αποκτήσει και μέσα σε μια στιγμή να παίρνει το ρίσκο να τα γκρεμίσει όλα για ένα ανεξέλεγκτο πάθος που δεν είναι καν έρωτας;
Κι όμως, τα μεγαλύτερα λάθη τα κάνουμε χωρίς ουσιαστικό λόγο, ίσως από ένα καπρίτσιο της μοίρας που θέλει να μας παιδέψει… να μας οδηγήσει να ζήσουμε και στον παράδεισο αλλά και στην κόλαση της επίγειας ζωής…
Είναι τόσα πολλά τα σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει κάποιος να αναφέρει για να καλύψει όλη την ιστορία, που καλό θα ήταν να μην στερήσω τη μαγεία σε κάποιον να το ανακαλύψει μόνος του!
Ένα ανεξέλεγκτο πάθος που απογειώνει τον αναγνώστη, και του αφήνει την αίσθηση ότι ταξίδεψε σε χώρες άγνωστες, σε χρόνους μακρινούς, σε ψυχές που είχαν θάψει βαθιά τα κρυφά τους αισθήματα και που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να τα ζήσουν, να τα εκφράσουν…
Ένα μυθιστόρημα που είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και που αφήνει στο τέλος την αίσθηση ότι η μοίρα του ανθρώπου είναι προδιαγεγραμμένη και πως ίσως και χωρίς τη δική μας συγκατάθεση, ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί…

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Κοκκινιά και Καστέλα. Φτώχια και πλούτος. Δύο πρόσωπα του Πειραιά, με ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσά τους.
Ο έρωτας και το πάθος μπορούν, άραγε, να εκμηδενίσουν τα εμπόδια και τις διαφορές;
Η Φρίντα, μεγαλωμένη μέσα σε υλικές και συναισθηματικές στερήσεις, αρπάζει το χέρι μιας απρόσμενης τύχης και βλέπει τη ζωή της να αλλάζει μαγικά. Μία αλλαγή εντυπωσιακή, που ορκίζεται να τη διατηρήσει πάση θυσία.
Ψάχνοντας να βρει το μυστικό που κρύβει η πεθερά της, ανακαλύπτει, ως θεατής, το πάθος που κυβερνά την ισπανική ψυχή, μέσα από τις ταυρομαχίες, τον χορό και το τραγούδι. Ένα πάθος που τη συνταράζει όταν φτάνει στην καρδιά της Ανδαλουσίας, στη Γρανάδα.
Ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα της γίνεται η αφορμή ώστε να αποκαλυφθεί το παρελθόν της οικογένειάς της και να ανατραπεί η μέχρι τότε ζωή της. Ένα ανεξέλεγκτο πάθος κυριεύει τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού της. Θα καταφέρει να το διαχειριστεί;
Ένα μαγευτικό ταξίδι στον μεταπολεμικό Πειραιά, στο συναρπαστικό Λονδίνο, στην παραμυθένια Ισπανία και στην πλανεύτρα Θεσσαλονίκη. Στους τόπους όπου έζησαν, αγωνίστηκαν, αγάπησαν και μίσησαν, πρόδωσαν και προδόθηκαν οι ήρωες. Ήρωες άλλοτε δυνατοί και άλλοτε αδύναμοι, που αναζητούν την ευτυχία με πάθος, αφήνοντάς το να τους παρασύρει, να τους καταπιεί. Να τους καρφώσει την καρδιά… με ένα κοφτερό μαυριτανικό μαχαίρι…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου