The world I love:my novels, my favorite themes

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
(Του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ)
Από την Δήμητρα Παπαναστασοπούλου




Συνεχίζοντας το μεγάλο αφιέρωμα στον μεγάλο δραματουργό, σήμερα θα ασχοληθούμε με το διάσημο έργο του «όνειρο θερινής νυκτός», μια κωμωδία που πιστεύεται ότι γράφηκε ανάμεσα στα 1590 και 1597 και αντλεί- όχι για πρώτη φορά- την υπόθεση από αρχαίο ελληνικό μύθο και αναφέρεται στο γάμο του Θησέα, Δούκα της Αθήνας και της Ιππολύτης, βασίλισσας των Αμαζόνων. Το έργο έτυχε τεράστιας απήχησης και είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή που εξακολουθεί να παίζεται σε θέατρα σε όλο τον κόσμο.

Ας δούμε την υπόθεση αναλυτικά:
Το έργο αποτελείται από 4 μέρη που συνδέονται μεταξύ τους και τοποθετείται στη χώρα των παραμυθιών, με τα απαραίτητα ξωτικά και το φεγγάρι να τη φωτίζει...

Η πρώτη σκηνή μας δείχνει την Ερμία που ερωτευμένη με τον Λύσανδρο και δεν θέλει να παντρευτεί τον Δημήτριο που απαιτεί ο πατέρας της Αιγείας. Η Έλενα, η καλύτερη φίλη της Ερμίας, αγαπά απελπισμένα τον Δημήτριο.
Εξαγριωμένος, ο Αιγείας, μπροστά στον Θησέα επικαλείται έναν αρχαίο αθηναϊκό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η κόρη πρέπει να δέχεται ως σύζυγο εκείνον που έχει διαλέξει ο πατέρας, αλλιώς έχει να διαλέξει ανάμεσα στο θάνατο ή την ισόβια υπηρεσία ως ιέρεια σε ναό της θεάς Άρτεμης.
Η Ερμία με τον Λύσανδρο μπροστά σ’ αυτό το σοβαρό εμπόδιο, αποφασίζουν να το σκάσουν και να κρυφτούν στο δάσος. Η Ερμία εμπιστεύεται το σχέδιό τους στην Έλενα, αλλά εκείνη, τυφλωμένη από τον έρωτα το αποκαλύπτει στον Δημήτριο, με την ελπίδα να την προσέξει.Έτσι, ο Δημήτριος και η Έλενα ακολουθούν στο δάσος την Ερμία και τον Λύσανδρο που ήδη έχουν πέσει να κοιμηθούν.





Στο δάσος εμφανίζεται ο βασιλιάς των ξωτικών Όμπερον με την βασίλισσα Τιτάνια, οι οποίοι έχουν τσακωθεί, επειδή η Τιτάνια αρνείται να δώσει έναν ακόλουθό της στον Όμπερον, που επιθυμεί να τον χρίσει ιππότη του. Ο Όμπερον, για να εκδικηθεί την Τιτάνια προσλαμβάνει τον σκανταλιάρη Πάκ (ή Πούκ) και του αναθέτει να βρει ένα λουλούδι, ο χυμός του οποίου κάνει όποιον το πιεί να ερωτευθεί το πρώτο όν που θα βρεθεί μπροστά στα μάτια του...Εκείνος φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Βλέποντας ο Όμπερον τον Δημήτριο να φέρεται άσχημα στην Έλενα, διατάζει τον Πάκ να ρίξει λίγες σταγόνες από το θαυματουργό φίλτρο στα μάτια του. Ο Πάκ, όμως, κάνει λάθος και το ρίχνει στα μάτια του Λύσναδρου, ο οποίος ερωτεύεται σφοδρά την Έλενα.
Ο Δημήτριος εξακολουθεί να ακολουθεί την Ερμία, ο Όμπερον θυμώνει και τον μαγεύει. Έτσι, οι δύο άνδρες τσακώνονται μεταξύ τους για την καρδιά της Έλενας, εκείνη, όμως, νομίζει ότι την κοροϊδεύουν.
Οι τέσσερίς τους περνούν τη νύχτα κυνηγώντας ο ένας τον άλλον, μαλώνοντας και τέλος αναζητούν ένα μέρος για να μονομαχήσουν οι άνδρες. Ο Όμπερον λέει στον Πάκ να είναι αυτή τη φορά προσεκτικός και να μαγέψει τον Λύσανδρο να ερωτευτεί ξανά την Ερμία, ώστε να μη σκοτωθεί.

Στο μεταξύ, μια παρέα από τεχνίτες της κατώτερης κοινωνικής τάξης κανονίζουν να στήσουν μια παράσταση με την ιστορία του Πύραμου και της Θίσβης, για να τιμήσουν τον Θησέα και τριγυρνούν στο δάσος, εκεί κοντά που βρίσκεται η Τιτάνια.

Ο Πάκ διασκεδάζει σκανταλιάρικα. Βλέποντας τον υφαντή Νικ Μπότομ(Πάτος) μετατρέπει το κεφάλι του σε κεφάλι γαϊδάρου. Η Τιτάνια ξυπνά και, λόγω του φίλτρου που της έρριξε ο Όμπερον, ερωτεύεται τον υφαντή- γάϊδαρο και τού φέρεται σαν να ήταν ευγενής. Ερωτευμένη και καλοδιάθετη όπως είναι, συναντά τον Όμπερον και τού δίνει τον ακόλουθο που εκείνος θέλει. Με τη σειρά του ο Όμπερον διατάζει τον Πάκ να λύσει τα μάγια του υφαντή, της Τιτάνιας και τού Λύσανδρου.



Στη σκηνή εμφανίζονται ο Θησέας με την Ιππολύτη που βγαίνουν για κυνήγι. Βλέπουν τους 4 νέους, τους ξυπνούν και, επειδή ο Δημήτριος δεν αγαπά πλέον την Ερμία, ο Θησέας αποφασίζει εκείνη τη στιγμή να αγνοήσει τη θέληση του Αιγεία και να επιτρέψει να παντρευτούν οι νέοι.
Εκείνοι θεωρούν όσα συνέβησαν τη νύχτα ως όνειρο, το ίδιο και ο Μπότομ όταν ξυπνάει.

Πίσω στην Αθήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την παράσταση «Πύραμος και Θίσβη». Χειρότερη δεν θα μπορούσε να υπάρξει, αλλά όλοι, νομίζοντας ότι βλέπουν κωμωδία γελούν, φεύγουν χαρούμενοι και πηγαίνουν να κοιμηθούν.
Μέσα στο σκοτάδι, ο Όμπερον και η Τιτάνια ευλογούν το σπίτι και τους νιόπαντρους, ενώ ο Πάκ, με την αυλαία να πέφτει, κλείνει την παράσταση, λέγοντας στους θεατές ότι όσα παρακολούθησαν μπορεί κάλλιστα να μην ήταν παρά ένα όνειρο....




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου