The world I love:my novels, my favorite themes

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ
του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ






Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Άγγλου δραματουργού, σας παρουσιάζω  σήμερα ένα πολύ αγαπημένο-σε μένα- έργο του, την Τρικυμία, που γράφηκε γύρω στα 1610.

Ο μάγος Πρόσπερο, νόμιμος Δούκας του Μιλάνου, και η κόρη του Μιράντα ζουν απομονωμένοι τα τελευταία δώδεκα ολόκληρα χρόνια, εξόριστοι σε ένα Νησί,μετά την καταπάτηση των δικαιωμάτων του Πρόσπερο από τον μοχθηρό αδελφό του Αντόνιο, ο οποίος βοηθήθηκε σ’ αυτό το σχέδιο από τον Αλόνσο, τον βασιλιά της Νάπολης. Όταν τους εγκατέλειψαν στο Νησί, η Μιράντα ήταν μόλις τριών ετών.
Ο Γκονζάλο, σύμβουλος του Αλόνσο, ενεργώντας κρυφά από τον βασιλιά του, είχε αφήσει επίτηδες στη βάρκα του Πρόσπερο λίγη τροφή και νερό, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και βιβλία- την αδυναμία του Πρόσπερο.

Ο Πρόσπερο, με τις απέραντες γνώσεις του καταφέρνει και γίνεται μάγος, έχοντας στην υπηρεσία του το πνεύμα Άριελ. Ο Άριελ είχε παγιδευτεί σ’ ένα δέντρο του Νησιού από την κακιά μάγισσα Σάϊκοραξ, επειδή αρνήθηκε να την υπηρετήσει. Ο Πρόσπερο τον ελευθέρωσε από την μαγική παγίδα, κερδίζοντας έτσι την ευγνωμοσύνη, την στήριξη  και τις υπηρεσίες του.
Η μάγισσα Σάϊκοραξ είχε πεθάνει πριν αποβιβαστεί στο Νησί ο Πρόσπερο, έχοντας αφήσει μόνο τον γιό της Κάλιμπαν, ένα παραμορφωμένο και ανίδεο τέρας,που ο Πρόσπερο φρόντισε και μεγάλωσε κοντά του.
Ήταν ο Κάνιμπαλ, που έδειξε στον Πρόσπερο τον τρόπο επιβίωσης στο Νησί, ενώ ο Πρόσπερο τον έκανε Χριστιανό και του έμαθε τη γλώσσα του. Ωστόσο, ο Κάνιμπαλ θεωρεί τον Πρόσπερο σφετεριστή και νοιώθει χολωμένος και για εκείνον και για την Μιράντα. Εκείνοι από την πλευρά τους νοιώθουν απογοήτευση και αηδία.

Ο Πρόσπερο κάποια στιγμή, μαντεύοντας ότι ο αδελφός του Αντόνιο είναι επιβάτης σ’ ένα πλοίο που διέρχεται κοντά από το Νησί, προκαλεί μια τεράστια καταιγίδα, που έχει ωα αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να πεταχτούν στην παραλία του Νησιού. Μαζί με τον Αντόνιο στο πλοίο είναι ο βασιλιάς Αλφόνσος, ο γιός του Φερδινάνδος, ο αδελφός του βασιλιά Σεμπάστιαν και ο σύμβουλος του βασιλιά, ο γνωστός μας Γκονζάλο. Όλοι αυτοί επιστρέφουν από το γάμο της κόρης του βασιλιά Αλόνσο, της Κλαρμπέλ, με τον βασιλιά της Τυνησίας. Εδώ έχουμε μια πρώτη πληροφόρηση για το νησί: βρίσκεται σε κάποιο σημείο της Δυτικής Μεσογείου.
Με τα μαγικά του, ο Πρόσπερο χωρίζει σε ομάδες τους ναυαγούς, αφήνοντας μόνους τον Αλόνσο με τον Φερδινάνδο, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι οι μόνοι επιζώντες.
Από αυτό το σημείο εξελίσσονται τρεις διαφορετικές υποϋποθέσεις στο έργο.
Στην πρώτη, ο Κάλιμπαν με δύο μεθύστακες προβαίνουν σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Πρόσπερο.
Στην δεύτερη, ο Πρόσπερο ενθαρρύνει την ερωτική σχέση ανάμεσα στη Μιράντα και τον Φερδινάνδο, ενώ συγχρόνως υποχρεώνει τον νέο να γίνει υπηρέτης του, υποκρινόμενος ότι τον θεωρεί σπιούνο.
Στην τρίτη ο Αντόνιο και ο Σεμπάστιαν συνομωτούν να σκοτώσουν τον Αλόνσο και τον Γκονζάλο, ώστε ο Σεμπάστιαν να γίνει βασιλιάς στη θέση του αδελφού του.
Ο Άριελ επεμβαίνει και ματαιώνει τα σχέδιά τους μετά από διαταγή του Πρόσπερο.
Ο Άριελ εμφανίζεται λίγο αργότερα μπροστά στους «τρείς αμαρτωλούς», τον Αλόνσο, τον Αντόνιο και τον Σεμπάστιαν, με τη μορφή μιας φοβερής άρπυιας, και τους επιπλήττει για την προδοσία τους εναντίον του Πρόσπερο. Ο Πρόσπερο παρακολουθεί τη σκηνή από απόσταση. Απομακρύνεται και πηγαίνει να βρει τον Φερδινάνδο και την Μιράντα, την στιγμή που οι τρείς «κακοί», τρομοκρατημένοι και αλλόφρονες το βάζουν στα πόδια. Ο Γκονζάλο με κάποιους άνδρες τρέχουν πίσω τους, να τους εμποδίσουν να κάνουν καμιά τρέλα.




Ο Πρόσπερο λέει στον Φερδινάνδο ότι τον δοκίμαζε και επιτρέπει στο ζευγάρι να χαρεί και να εκδηλώσει την αγάπη του. Μετά ζητά από τον Άριελ να μαζέψει κι άλλα πνεύματα και να οργανώσουν μια μασκαράτα, για να ευχαριστηθεί το ζευγάρι. Τα πνεύματα είναι η Ίρις, η Σήρις(Δήμητρα στα αγγλικά) και ο Τζιούνο, που αρχίζουν να χορεύουν.
Ο Πρόσπερο θυμάται εκείνη τη στιγμή τι έχει υποστεί από τους συνωμότες και διατάζει να σταματήσει η γιορτή- θέλει να πάρει εκδίκηση. Ανακαλύπτει, έκπληκτος, ότι ο Άριελ θα τους λυπόταν αν δεν ήταν πνεύμα, αλλά άνθρωπος και αποφασίζει να μην τους τιμωρήσει, αλλά να τους συγχωρήσει για όσα τού έκαναν. Διαλύει τα μάγια και διατάζει τον Άριελ να τους φέρει όλους μπροστά του.

Όλα γίνονται σωστά. Ο Άριελ βοηθά με ούριους ανέμους να γίνει η ασφαλής επιστροφή των ναυαγών και ο γάμος της Μιράντα με τον Φερδινάνδο στη Νάπολη. Έρχεται και η ώρα της πραγματικής απελευθέρωσης του Άριελ.
Ένα τελευταίο γιορτινό βράδυ ετοιμάζεται για όλους στο Νησί και ο Πρόσπερο υπόσχεται να τους διηγηθεί τη ζωή του στο Νησί. Δεν μαθαίνουμε την τύχη του Κάνιμπαλ- αν φεύγει μαζί τους ή αν μένει μόνος στο Νησί, αλλά στο τέλος του έργου, ο Πρόσπερο εξαφανίζει όλα τα σύνεργα της μαγικής και απευθυνόμενος στο κοινό(αναγνώστες, θεατρικό κοινό) ζητά να απελευθερωθεί και ο ίδιος, κάτω από χειροκροτήματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου