The world I love:my novels, my favorite themes

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

 Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Καραγιαννόπουλος

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: “Η ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ” ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!







Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου όχι μόνο επειδή είμαι λάτρης των ιστορικών μυθιστόρημά των αλλά και γιατί η συγγραφέας διαθέτει μια εξαιρετική διαύγεια γραφής που δίνει ζωή σε προσωπικές, ξεχωριστές ιστορίες με την εγκυρότητα και χρησιμότητα ενός επίμονου ιστορικού ερευνητή. Στο τέλευταίο της βιβλίο με τίτλο «Η φωτιά της ψυχής» (εκδ. 24 γράμματα) η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου παίζει δεξιοτεχνικά και κυριολεκτικά με τη «φωτιά της Μέσης Ανατολής» δημιουργώντας ένα πολιτικό αφήγημα με επίκεντρο την προσωπική ιστορία της Λιντά, που γεννήθηκε στη Συρία από ελληνίδα μητέρα και πατέρα με ελληνικές καταβολές, προβάλλοντας δυναμικά από τα χρόνια της νεότητας της την αναγκαιότητα μιας εθνικής συμφιλίωσης Μουσουλμάνων και Χριστιανών.
Το μυθιστόρημα “Η φωτιά της ψυχής” είναι πολυπρόσωπο, καλύπτει συναρπαστικές αφηγήσεις τριών γενιών, με οικογενειακές ιστορίες, ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα , προσωπικά δράματα, απαγορευμένους έρωτες, δράση μυστικών υπηρεσιών, βία και καταστροφές, αλλά και μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Βηρυτό και Κωνσταντινούπολη. Ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας της ηρωίδας Λιντά, πρόσωπο πραγματικό και όχι φαντασtικό, κυριαρχεί στην αφήγηση, μιλά για τα βιώματα της και δίνει το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα μιας πολυτάραχης εποχής κι ενός εμφυλίου πολέμου - στον Λιβανο. Η Μέση Ανατολή είχε αρχίζει να τραβά την προσοχή των Μεγάλων Δυνάμεων οι οποίες καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικοπολιτικό στάτους των εθνων-κρατών που αρχισαν να εμφανιζονται στην περιοχη.
Διαβάζοντας το βιβλίο “Η φωτιά της ψυχής” εντυπωσιάστηκα από την προσηλωση της Δήμητρα Παπαναστασοπούλου στην ιστορική αλήθεια δοσμένη στον αναγνώστη με λογοτεχνική μαεστρία. Οι περιγραφές της για μια περιοχή του πλανήτη που δεσπόζει εμφαντικά στην επικαιρότητα εδώ και δεκαετίες αλλά ιστορικά παραμένει σχετικά ασαφής για τους «αμύητους» , συμπλήρωσαν τις γνώσεις μου για τους αρχέτυπους κανόνες της πολιτικής και των παρεμβάσεων της Δύσης στη Μέση Ανατολή. Για μια ακόμα φορά η συγγραφέας που τόσο εκτιμώ ξεπέρασε τις προσδοκίες μου! Το βιογραφικό της και πολλά ακόμα στοιχεία για την ιδία και τα βιβλία της μπορείτε να τα βρείτε και στο προσωπικό της μπλoγκ: myownnovelsworld.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου