The world I love:my novels, my favorite themes

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΑ
Της Dimitra Papanastasopoulou






Οι Αργοναύτες φτάνουν  στον προορισμό τους, την Αία, τη χώρα που βρίσκεται στις εσχατιές της ανατολής και φυλάει ως κόρη οφθαλμού το χρυσόμαλλο δέρας.
Η αρχαιότερη παράδοση έλεγε ότι η Αία ήταν στην ουσία δύο νησιά. Στ ένα βασίλευε ο Αιήτης και στο άλλο η αδελφή του μάγισσα Κίρκη. Αργότερα, τα δύο νησιά ταυτίστηκαν με την Κολχίδα, την περιοχή που βρίσκεται στην ανατολική παραλία του Ευξείνου Πόντου, στους πρόποδες του Καυκάσου.
Ο βασιλιάς Αιήτης είχε παντρευτεί την Ωκεανίδα Ιδυία και απέκτησε τον Άψυρτο, την Μήδεια και την Χαλκιόπη. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος μας περιγράφει το παλάτι του  «με τις μεγάλες πόρτες, το περιστύλιο και τον πέτρινο εξώστη που στηριζόταν σε χάλκινες κολώνες... Κοντά στην είσοδο, πυκνές κληματαριές άπλωναν σε μεγάλο ύψος την καταπράσινη φυλλωσιά τους και σκέπαζαν με τη σκιά τους τέσσαρες πηγές ανοιγμένες από τον ίδιο τον Ήφαιστο. Κρασί και γάλα έρρεαν άφθονα από τις δύο πρώτες∙ από την τρίτη έρρε λάδι, που η μυρωδιά του έμοιαζε με τα γλυκότερα αρώματα∙ από την τελευταία ανάβλυζε νερό θαυμάσιο, πάντα ζεστό μέσα στα κρύα του χειμώνα και κρύο σαν πάγος το καλοκαίρι. Με αυτά τα θαύματα ο μεγάλος τεχνίτης, ο Ήφαιστος, είχε στολίσει το παλάτι του Αιήτη. Τού είχε δώσει ακόμη δύο ταύρους με χάλκινα πόδια και στόμα επίσης χάλκινο, από το οποίο έβγαιναν αδιάκοπα γλώσσες φωτιάς∙ τέλος, τού είχε δώσει κι ένα άροτρο μονοκόμματο, κατασκευασμένο από το καλύτερο ατσάλι».

Ο Ιάσων παρουσιάστηκε μπροστά στον Αιήτη, συνοδευόμενος από τα παιδιά του Φρίξου, τον Τελαμώνα και τον Αυγεία. Ο Αιήτης οργίστηκε ακούγοντας τι ήθελε ο Ιάσων, αλλά το έκρυψε. Υποσχέθηκε ότι θα τού έδινε το χρθσόμαλλο κριάρι, αν ήταν πρόθυμος να υποστεί σε μια δοκιμασία.
«Σ’ ένα μέρος με το όνομα του Άρη έχω δύο ταύρους με χάλκινα πόδια και στόμα που βγάζει φωτιά. Εγώ ο ίδιος τους ζεύω και οργώνω τέσσερα στρέμματα άγονη γη. Μόλις τελειώσω, σπέρνω, όχι τα δώρα της Δήμητρας, αλλά τα δόντια ενός τρομερού δράκοντα, από τα οποία ξεφυτρώνουν αμέσως γίγαντες που με περικυκλώνουν. Ορμώ εναντίον τους και τους νικώ. Άρχισα το πρωί με τους ταύρους και το βράδυ είχα τελειώσει τον θερισμό. Αν, λοιπόν, τόσο πολύ θέλεις να πάρεις το χρυσόμαλλο κριάρι, πρέπει να κάνεις εσύ όλα αυτά».
Να σημειώσουμε εδώ ότι τούτος ο δράκος ήταν εκείνος που είχε εξοντώσει ο Κάδμος και τα μισά του δόντια τα είχε πάρει ο Αιήτης από την θεά Αθηνά.




Ο Ιάσων, φυσικά, δέχτηκε. Η θεά Αφροδίτη παρενέβη να βοηθήσει, εμφυσώντας μεγάλο έρωτα στη Μήδεια για τον Ιάσονα, ώστε να του παρέχει όση βοήθεια χρειαζόταν. Πήρε από ένα κουτί ένα φίλτρο με το όνομα του Προμηθέα∙αν κάποιος, μετά από νυκτερινή θυσία στην Εκάτη, άλειφε το σώμα του μ’ αυτό, γινόταν αμέσως και μια μια ολόκληρη μέρα, άτρωτος στο σίδερο, αναίσθητος στη φωτιά και εξαιρετικά δυνατός και θαρραλέος.
Το φυτό από το οποίο παράγεται εγεννήθη για πρώτη φορά στις κοιλάδες του Καυκάσου, από το αίμα που έσταζε το ράμφος του αετού που έτρωγε το συκώτι του Προμηθέα. Ο διπλός μίσχος φέρει πλατύ άνθος του ίδιου χρώματος με τον κρόκο της Κιλικίας. Η ρίζα του μοιάζει με σάρκα κομμένη πρόσφατα και περιέχει ένα μελανό υγρό, όπως εκείνο που στάζει από τις δρυς των βουνών.
Η Μήδεια το είχε συλλέξει εδώ και πολύ καιρό μέσα σ’ ένα κοχύλι της Κασπίας θάλασσας, αφού το είχε υποβάλει επτά φορές σε καθαρμό και, ντυμένη στα μαύρα, είχε επικαλεστεί μέσα στη φρίκη του ερέβους επτά φορές τη Βρυμώ.
Τη στιγμή που έκοψε τη ρίζα η γη σείστηκε και ο Προμηθέας  αισθάνθηκε πόνους στα σπλάχνα του.
Όταν η Μήδεια έδωσε το φίλτρο στον Ιάσονα, του είπε και πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσει.
«Όταν ο πατέρας μου σού δώσει τα δόντια του δράκου που θα σπείρεις στο χωράφι του Άρη, να περιμένεις να γίνει μεσάνυχτα. Τότε, ντυμένος στα μαύρα και αφού υποβληθείς σε κάθαρση στα νερά του ποταμού, θα σκάψεις μόνος σου ένα στρογγυλό τάφο σε μέρος μακρυνό. Τα χαράματα, θα βρέξεις το φίλτρο και θα τρίψεις μ’ αυτό, όχι μόνο το σώμα σου, αλλά και το σπαθί σου, το ακόντιο και την ασπίδα σου. Θα αισθανθείς υπεράνθρωπος. Το σίδερο των πολεμιστών θα λυγίζει πάνω σου και θα αντιμετωπίσεις τη φωτιά που ξερνούν οι ταύροι.
Αφού υποτάξεις τους ταύρους και οργώσεις το χωράφι, θα πεταχτούν οι γιοί της γης. Εσύ να πετάξεις μακριά τους μια μεγάλη πέτρα. Σαν σκυλιά που διεκδικούν μια λεία, θα ριχτούν ο ένας στον άλλο, γύρω από την πέτρα. Τότε να ορμήσεις πάνω τους».
Όλα αυτά η Μήδεια τα πρόσφερε με το αντάλλαγμα και την υπόσχεση του Ιάσονα ότι θα την πάρει μαζί του στην Ελλάδα.
Ο Ιάσων τα κατάφερε μια χαρά και επέστρεψε στο παλάτι, να το ανακοινώσει στον Αιήτη.
Φίλοι, Μυθολόγοι, την άλλη εβδομάδα θα δούμε την αρπαγή του χρυσόμαλλου δέρατος. Μέχρι τότε, να είστε όλοι καλά!   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου