The world I love:my novels, my favorite themes

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
(Κριτική στην εφημερίδα I-TYPOS.GR  του δημοσιογράφου κ. Αδάμ Αδαμόπουλου)









Δύο, αν όχι περισσότερες, ιστορίες σε ένα μακροσκελές μυθιστόρημα, πολυπρόσωπο και πολυδαίδαλο, αλλά με σαφή αφηγηματική γραμμή. Πρόκειται για την ιστορία του Ηλία Αλεξόπουλου, ο οποίος αν και αρκαδικής καταγωγής, βρίσκεται στην Αθήνα για σπουδές στην Ιατρική. Η ερωτική του περιπέτεια με την Αμέλια, κόρη Γερμανού αυλικού του βασιλιά Γεωργίου Α’, καταλήγει σε σκάνδαλο, καθώς η Αμέλια καθίσταται έγκυος με αποτέλεσμα ο πατέρας της να την παντρέψει με αξιωματικό στη Γερμανία, ενώ ο Ηλίας Αλεξόπουλος εξαφανίζεται για να βρεθεί στην τουρκοκρατούμενη ακόμα Θεσσαλονίκη. 
Εκεί θα μεγαλουργήσει, θα παντρευτεί τη Θεανώ, βαφτιστήρα του Πιέρ, ενός Γάλλου γιατρού του 15ου αιώνα που έχει ανακαλύψει το ελιξίριο της ζωής και ζει μέχρι τον 20ο. Αυτά τα αφηγηματικά ευρήματα είναι που δίνουν στη συγγραφέα τη δυνατότητα να αναφερθεί λεπτομερώς τόσο στη γαλλική ιστορία για το διάστημα που ζει ο Πιέρ, στην ιστορία και την ατμόσφαιρα της Αθήνας του fin de siècle, στους βαλκανικούς πολέμους και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στα πολυτάραχα γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στον μεσοπόλεμο, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, καθώς Ηλίας πεθαίνει το 1943. 
Με πολύ καλή και δουλεμένη γραφή, ακριβή παράθεση των ιστορικών γεγονότων αυτής της μακράς και γεμάτης σημαντικά γεγονότα χρονικής περιόδου, με πιστή αναπαράσταση του κλίματος και της ατμόσφαιρας της εποχής, με παραπομπές που φανερώνουν ότι έχει προηγηθεί μακρά και σε βάθος ιστορική μελέτη και τεκμηρίωση των γεγονότων, η συγγραφέας μας προσφέρει ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα – καθρέπτη της εποχής στην οποία αναφέρεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου